Hoe kun je als team zo effectief mogelijk (samen)werken?

De Daily Scrum is een cruciaal onderdeel van Scrum. Maar wat doe je nu eigenlijk tijdens Daily Scrum meetings? En hoe kan jouw projectteam hiervan profiteren? Dat leg ik uit in dit artikel.

Tip: ga elke ochtend een kwartiertje ‘scrummen’ met het projectteam

Tip: ga elke ochtend een kwartiertje 'Scrummen' met het projectteam

Henry Suiker

Maakt jouw projectteam sinds kort gebruik van een Agile aanpak voor het managen van projecten? Dan heb je vast en zeker al een keer gehoord van de term ‘Scrum’. Misschien staat er zelfs al een ‘Scrum board’ op jullie afdeling, klaar voor de eerste ‘sprint’. En voor je het weet gebruiken je collega’s woorden als ‘backlogs’, ‘tribes’, ‘squads’ en ‘retrospectives’. Allemaal nieuwe termen, die je nu waarschijnlijk nog vreemd in de oren klinken.

Daily Scrum

Nog zo’n term is ‘Daily Scrum’. Dit is een stand-up meeting; je staat dus met het hele team. Deze meeting vindt plaats naast het Scrum board en duurt maximaal een kwartier. Tijdens de Daily Scrum nemen jullie alle werkzaamheden en de planning van de dag door. Dit doe je iedere ochtend, op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip.

Maar wat doe je nu eigenlijk tijdens het kwartiertje scrummen? En hoe kunnen Agile project-/programmateams hiervan profiteren? Dat leg ik hieronder uit.

Wat doe je tijdens de Stand-up meeting?

Een Daily Scrum is puur bedoeld, om elkaar op de hoogte te houden van de voortgang van het project (de sprint). Je start de meeting dan ook met een vragenrondje. Iedereen uit jouw Agile team geeft antwoord op de volgende vragen:

Het doel van dit vragenrondje is om alle teamleden op één lijn te krijgen. En inzicht te krijgen in de voortgang van elk teamlid. Het is dus belangrijk dat je je richt tot de andere teamleden, wanneer je de vragen gaat beantwoorden. Zij kunnen vervolgens direct oplossingen aandragen voor jouw obstakels.

De voordelen

Zoals eerder aangegeven is de Daily Scrum een uitstekend middel, om elkaar op de hoogte te houden van de voortgang. Het is een vast moment in de ochtend, waarbij het hele team samenkomt. Het doel van deze meetings is dat alle teamleden zo effectief mogelijk aan het project meewerken. Dáárom is een Daily Standup ook zo interessant voor jouw projectteam!

De belangrijkste voordelen van Daily Scrum meetings heb ik hieronder op een rij gezet.

Het resultaat

Wat levert het jouw Agile team op? Meer teamfocus, een sterkere teamspirit en betere samenwerking. Als team werk je sneller, productiever en effectiever. En teamleden voelen zich meer betrokken bij het project. Dat alles draagt bij aan het succes van elk project!

Paul Takken

Agile

Wij zijn de integrale expert in Agile en projectmatig werken. Verbinding zit in ons DNA. Daarom begrijpen we uw dilemma’s en begeleiden u stapsgewijs naar meer wendbaarheid. Ontdek hoe we samen de uitdagingen van Agile werken kunnen aanpakken!

Wil je dit blog met jouw netwerk delen? Graag zelfs! Kies je kanaal hieronder.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Scrum? Neem dan contact met ons op: wij vertellen je er graag meer over!


Referenties

Ymere

WIN heeft Ymere geholpen met het vormgeven van Agile Portfoliomanagement.

Urenco

WIN helpt ons de PMO dienstverlening naar een hoger volwassenheidsniveau te brengen.

AEGON

WIN heeft geholpen deze transitie vorm te geven...