Agile & Veiligheid

In deze tutorial krijg je inzicht en handvaten hoe je door middel van Agile veiligheid kunt creëren en hoe je aan de andere kant veiligheid nodig hebt om Agile goed te implementeren.

Psychologische veiligheid en Agile: voorwaarde en enabler

Psychologische veiligheid en Agile: voorwaarde en enabler

Paul Takken

Paul Takken, Agile coach (Agilewerk) en Associate Partner van WIN:

“Sinds maart zijn meer mensen vanuit huis gaan werken in sectoren waarin dit mogelijk is. Covid-19 heeft voor een omslag gezorgd en het thuiswerken gestimuleerd.

Aan het begin van de pandemie zag je dat collega’s veel begrip en empathie hadden voor elkaars thuissituatie. In deze periode bedachten bedrijven creatieve oplossingen om te kunnen samenwerken, experimenteerden ze meer en ontwikkelden nieuwe creatieve dingen.

Nu zien we dat het maatschappelijke draagvlak voor het voortduren van de corona-situatie aan het verzwakken is. Er is hierdoor minder empathie; mensen worden onzeker en kruipen terug in hun bubbel.

Mensen werken minder samen en voelen zich onzeker om te experimenteren. Als je je niet ‘mentaal veilig’ genoeg voelt ben je minder creatief en inventief, en durf je geen risico’s te nemen. Veiligheid heeft alles te maken met empathie.

Volgens professor Ikujiro Nonaka is empathie essentieel voor het creëren van een wijze organisatie. Een wijs iemand luistert naar zijn omgeving, toont begrip en heeft geen vooroordelen. Daarnaast voelt deze persoon zich veilig, wat zorgt voor creativiteit, innovatie, vakmanschap en autonomie. Iets wat we vooral zagen aan het begin van de lockdown, maar wat nu aan het verdwijnen is.”

Tutorial over Agile & Veiligheid

In deze tutorial krijg je inzicht en handvaten hoe je door middel van Agile veiligheid kunt creëren en hoe je aan de andere kant veiligheid nodig hebt om Agile goed te implementeren. Dit gekoppeld aan het Modern Agile Framework van Joshua Kerienski. Joshua Kerienski onderscheidt vier elementen:

Al deze vier elementen moeten in balans zijn. Veiligheid is één van de elementen, en tegelijkertijd ook een voorwaarde voor een goede uitvoering van de andere elementen.

Vul je gegevens in, download de tutorial en lees alles over Agile & Veiligheid:

Als afsluiter nog twee boekentips over het onderwerp Agile en veiligheid:

Tutorial

Psychologische Veiligheid

Wat is psychologische veiligheid en hoe kunnen teams hiervan profiteren? Lees alles hierover in deze tutorial:  

Wil je dit blog met jouw netwerk delen? Graag zelfs! Kies je kanaal hieronder.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Referenties

Ymere

WIN heeft Ymere geholpen met het vormgeven van Agile Portfoliomanagement.

Urenco

WIN helpt ons de PMO dienstverlening naar een hoger volwassenheidsniveau te brengen.

AEGON

WIN heeft geholpen deze transitie vorm te geven...