Wat is het verschil tussen Kanban en Scrum?

Veel organisaties maken gebruik van een Kanban of Scrum bord. Beiden worden vaak in één adem genoemd. Toch hebben de kleine verschillen grote gevolgen voor je organisatie. Wat is het verschil tussen een Kanban en Scrum bord en op welke manier kan dit effectief worden ingezet in jouw organisatie? Met dit stuk wil ik je aan het denken zetten over hoe deze methodiek jouw werk binnen de organisatie kan helpen.

Kanban of Scrum: wat is het verschil?

Kanban of Scrum: wat is het verschil?

Bente Schijff

Scrum

Scrum werkt met sprints (een tijdspad waarin je een aantal taken uitvoert, meestal tussen de 2-4 weken). Binnen de sprint bepaal je een aantal taken vanuit de backlog (een lijst met taken die uitgevoerd moeten worden) die tijdens de sprint worden opgepakt. Tijdens een sprint worden er geen nieuwe taken vanuit de backlog opgepakt.

Na de sprint en de sprint review (een terugblik op de afgelopen sprint) bepaal je de nieuwe taken, die tijdens de volgende sprint worden opgepakt.

Elke ochtend begin je als team met een Daily Scrum (een teamoverleg van maximaal 15 minuten). Hierbij bepaal je wat er die dag gaat gebeuren en bespreek je de resultaten van de dag ervoor.

Kanban

Kanban heeft geen sprints; op elk moment kun je nieuwe taken van de backlog op het Kanban bord plaatsen. Binnen elke stap is er een WIP (Work in Progress)-limiet. Hierdoor kun je geen nieuwe taken doorschuiven, wanneer je binnen een proces het WIP-limiet hebt bereikt.

In tegenstelling tot bij Scrum is de Daily Stand-up (Daily Scrum) bij Kanban geen verplicht onderdeel.

Waarom zou je voor de Kanban methodiek kiezen?

Binnen Kanban ligt er het gevaar dat het WIP-limiet niet wordt gehandhaafd en dat de hele backlog op het Kanban bord komt te staan.

Door niet dagelijks een Daily Stand-up te houden, kan de communicatie binnen het team verminderen. Hierdoor kan de workflow stil komen te liggen, of minder effectief doorlopen. Aan de andere kant: door vast te houden aan een Daily Stand-up, lopen collega’s die niet altijd aanwezig kunnen zijn het risico dat zij zich vervreemden van het proces.

Als je de tekst hierboven leest zou je mogelijk geneigd zijn om voor de Scrum methodiek te kiezen. Toch is Scrum niet voor elke organisatie geschikt.

Kanban werkt optimaal in een organisatie die door een langere doorlooptijd en continue aanvoer van acties, niet met sprints kunnen werken. Ook wanneer er veel ad-hoc klussen zijn is een Kanban bord flexibeler. Want, in tegenstelling tot Scrum, kunnen er taken los van een sprint worden opgepakt.

De frequentie van het aantal stand-ups kan binnen het team worden bepaald. Zo kun je bijvoorbeeld een dag kiezen, waarop de meeste collega’s aanwezig kunnen zijn. Daarnaast kun je met behulp van verschillende tools collega’s die niet aanwezig zijn toch erbij betrekken (zie ook tip 3 onder “Hoe kan ik morgen met een Kanban bord beginnen?”) .

Wanneer kies je voor Kanban?

Hoe kan ik morgen met een Kanban bord beginnen?

Nu snap ik dat je gelijk met de Kanban methodiek wil gaan werken, maar hoe start je? Hieronder geef ik 5 tips om morgen te kunnen beginnen.

1. Zorg voor post-its

De eerste tip is ook het meest simpele: koop post-its.

Hoewel ik hierboven steeds over een bord spreek, kan je ook een muur gebruiken. Ga als volgt te werk:

2. Krijg je collega's mee

Zorg ervoor dat je collega’s meegaan in de nieuwe methodiek.

In je eentje kun je geen veranderingen doorvoeren, maar er is wel één iemand nodig die de eerste stap zet. Wanneer collega’s het nut ervan inzien, zullen ze sneller hierin mee gaan. Het opzetten van een Kanban bord zonder draagkracht, is verspilde tijd.

3. Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken, die binnen jouw team passen.

Voor teams waarbij collega’s op andere locaties werken of niet altijd tegelijk aanwezig zijn, kan het gebruik van een tool zoals Trello uitkomst bieden.

4. Maak taken niet te groot

Maak de taken en hiermee de stappen niet te groot.

We zijn snel geneigd om taken en stappen te groot te maken. Hierdoor zullen briefjes niet snel naar een volgende stap (rij) op het bord gaan. Dit werkt niet alleen frustrerend; je krijgt ook geen duidelijk beeld van jullie workflow.

5. Durf te beginnen

En de laatste tip: wees niet bang om gewoon te beginnen.

Voorbeeld van een Kanban bord

Wil je dit blog met jouw netwerk delen? Graag zelfs! Kies je kanaal hieronder.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Referenties

Ymere

WIN heeft Ymere geholpen met het vormgeven van Agile Portfoliomanagement.

Urenco

WIN helpt ons de PMO dienstverlening naar een hoger volwassenheidsniveau te brengen.

AEGON

WIN heeft geholpen deze transitie vorm te geven...